Quantcast
Channel: Ola Åstrand
Viewing all 375 articles
Browse latest View live

Konststad Göteborg.

$
0
0
Jag bidrog till artikelserien i GP om Göteborgs som konststad.

Jag växte upp under proggens tid och som ung präglades jag av punkrörelsen. Även om de båda ungdomsrörelserna då framstod som varandras motsats ser jag idag fler likheter än olikheter. I dessa subkulturer fanns det en misstänksamhet mot auktoriteter och myndigheter, något jag hyser än idag. Punken var på många sätt mer desillusionerad och individualistisk än proggen men gör-det- själv-inställningen var en gemensam nämnare. Den inställningen skapade ett slags kollektivt självförtroende som resulterade i kulturella uttryck som än i dag uppskattas för sin originalitet.
När jag som 23-åring 1982 flyttade från Malmö till Göteborg för att gå på konstskola visste jag ingenting om min blivande nya hemstads kulturscen. Då, på 80-talet, visades ingenting på Konstmuseet eller Konsthallen av det jag som ung konststuderande upplevde som kreativt och inspirerande; Björnligan, Loke, Radium, Ny Scen och Poesifestivalen, Phauss, DS Art och SubBau lyste med sin frånvaro på de stora institutionerna. Men det är faktiskt dessa konstnärsinitiativ som det pratas om idag. Något annat som var tidstypiskt för Göteborg under mina första år där var de otaliga svartklubbar där vi unga rörde oss. Det är den sortens kulturella verksamheter som inspirerat mig. Själv bidrog jag också till det utbud av små publikationer och fanzines som fanns under 80-talet.
Jag tycker oftast att det personliga, udda och sällan sedda eller hörda är det intressanta. Jag tror att varje stad eller plats har sin egen speciella särart, och att något går förlorat genom att kopiera andra städers kulturkoncept. Kanske gör globaliseringen i kombination med digitaliseringen av vardagen att det uppstår misstro mot uttryck som inte redan finns representerade på global nivå?  Det lokala framstår kanske som främmande för konsthallschefen från den svenska provinsen och den internationella elitens smak blir istället vägledande.
Lia Ghilardi som är en internationell expert på ”Urban cultural planning” anser att flertalet västerländska städer i sin tävlan med varandra om att vara den mest attraktiva platsen ofta missar väsentligheterna. Ironin är att flertalet städer profilerar sig med hjälp av attribut som antingen är inlånade på ett schablonmässigt vis (”Fantomen på Operan” som kulturellt prestigeprojekt) eller direkt falskt (”en genuin kulturstad av traditionellt snitt”) när det i själva verket är subkulturer och minoritetsgrupper som skapar stadens dynamik. En stad blir attraktiv och intressant genom att vara unik snarare än genom att försöka likna alla andra storstäder så mycket som möjligt. En berest turist vill väl inte mötas av samma uttryck på alla resmål vart resan än går?

Jag har många gånger stött på attityder inom kulturlivet som fått mig att fundera på min egen roll. Jag kan bli förvånad över den överlägsna attityden hos en del chefer, intendenter och andra förmenta konstexperter. Vem är konsten till för? Egentligen? Jag tänker mig att den generella ovissheten kring vad konst egentligen är, eller vad den finns till för, skapar en osäkerhet som drar till sig människor som utnyttjar detta för sin egna karriär. De använder härskartekniker som gör att konstnärer sällan vågar hävda sin rätt till en plats i offentligheten. För mig var det nyfikenhet och entusiasm som blev mina främsta ledstjärnor in i konstens värld. Jag blir därför sorgsen över att det finns chefer som inte uppvisar samma öppenhet. Jag tycker nämligen att det är viktigt att utgå från ett öppet konstbegrepp.  Varje gång jag själv har fått chansen att sätta samman en utställning i rollen som curator har jag gjort allt för att i n t e använda mig av det slags hierarkiska maktspråk som tyvärr dominerar offentlig konstverksamhet idag.

Sverige är inget land där kulturområdet är särskilt prioriterat. Jag misstänker att det där kan bero på en allmän rädsla för det som är annorlunda. Men jag tror att ett hälsosamt samhälle måste ge plats för mångfald i kulturellt avseende. Jag är medveten om att det låter som en utopi, men jag tror likväl att det lokalt producerade och "närodlade"är så mycket mer värt i det här sammanhanget än de varor, artefakter, som starka globala och multinationella marknadskrafter vill få oss att trakta efter. 
Vi kan kanske ge konsten och kulturen en ny roll och varför inte då se den som en slags friskvård? I ett hårdnande samhällsklimat med allt större ekonomiska klyftor och minskad välfärd ökar ensamheten, utslagningen och utanförskapet. Kulturen handlar när den fungerar som bäst om att bringa människor samman, bortom marknadens och arbetsplatsernas krav.
Jag tror alltså på tanken om närodlat när det gäller kultur, vilket innebär att göda och uppmuntra den lokala scenen för att få den att växa. Med stöd, i form av utställningar och uppskattning, får en konstnär möjlighet att utvecklas och med självförtroende kommer konstens idag snäva domän att vidgas och bli mer inkluderande. Varje år utbildas det nya konstnärer i Sverige och vi är många äldre som fortsätter kämpa. Men många av oss har blivit närmast osynliggjorda i offentligheten. Alltför få får chansen att visa vad de verkligen har att erbjuda.
Jag tycker inte konstens villkor är bra i dagens Göteborg. Men jag tycker tyvärr att det ser likadant ut på andra ställen i Sverige. Göteborg är en stad som är rik på verksamma konstnärer. Det vore onekligen spännande om stadens biennal gjordes om till en manifestation av det lokala konstlivet. Den lokala konsthallen och konstmuseet finns ju egentligen främst till för de medborgare som bor och verkar i staden med omnejd.
Jag skulle önska är att institutionerna hade mod att stötta det lokala konstlivet. Att inte ge lokala konstnärer fler möjligheter att ställa ut är egentligen en form av maktmissbruk. Om man från institutionellt håll regelbundet visade lokal konst skulle publiken komma till utställningarna och det kulturella engagemanget skulle växa. Vi måste lyfta ner konsten från den självutnämnda internationella elitens inhägnade domän av privata nätverk. I stället ska vi tillsammans göra konsten till en återkommande beståndsdel i våra dagliga liv.



TV-personligheten Tony Wilson gjorde t ex så i Manchester i slutet av 70talet; han startade Factory Records, slutade kolla hur de gjorde i London och uppmuntrade istället lokala artister. Helt efter modellen näroldat.

Branding.

$
0
0



Collage gjorda av dagstidningsbilder. 200x300 cm, silkscreen tryck, 2013.

TV.

$
0
0
Jag pudrar upp en gammal plastskulptur från 1991.

Passar på att stå ute i det fina sensommarvädret. Har dammat av denna gamla "TV" och sprejat om den. Den är daterad 1991 och från min första separatutställning utanför Valand; "Love Songs" på Thordén Gallery i Gbg. 
I höst kommer jag återanvända stora delar av mitt gamla lager. Jag gör om gamla verk, renoverar och realiserar sådant som bara funnits på skisstadiet tidigare. Det är roligt och jag kan passa på att slänga sådant som inte håller. Lagerrensning kan man kalla det.

De var tjocka apparaterna förr! När vi slänger saker på tippen nu för tiden så ser man redan mängder med plattskärmar. Jag undrar hur gamla de är, om de fortfarande fungerar och vilken slags kultur vi lever i? Idag beställde jag nytt batteri till min gamla knapptelefon. Det finns batterier att beställa till en sju år gammal mobil!

Clemens Altgård Skånska Dagbladet tisdag 5 april 2016.

$
0
0

Det är nu femton år sedan jag och min återkommande samarbetspartner konstnären Ola Åstrand gjorde ett satiriskt konstprojekt betitlat Monster. I ett slags medvetet respektlös och karnevalisk anda försökte vi spegla samtidens besatthet av kändisar. Vi la oss vinn om att inte vara övertydliga, men några personer var lätta att känna igen.
Däribland Horace Engdahl som avbildades med Kalle Anka-kropp mot en bakgrund där akademiens stolta valspråk bytts ut mot frasen ”Walt Disney’s Den Goda Smaken”. Jag skrev dessutom en skäligen enkel nidvers som lät ”smaken” rimma på ”kloaken”. Visst överdrev vi satiren genom att undvika all elegans, i just det här fallet. 

För fem år sedan
skrev jag i en krönika om Författaren som kändis, en bok av litteraturforskarna Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson. Den utgör ett försök till analys av hur författarskap kan leda till kändisskap i den rådande celebritets-kulturen. De har även ägnat
forskarmöda åt ”Fenomenet Björn Ranelid” i en studie där de undersöker Ranelids iscensättning
av sitt ego i offentligheten. Intressant nog framhåller duon i Författaren som kändis också Horace Engdahls stora tv- och mediebegåvning. Det intressanta där är hur den konservative elitisten blir Horace med svenska folket och ändå bibehåller sin självbild som ”underjordisk intellektuell”.

Förra veckan blev Horace Engdahl hårt pressad i radiostudion när Johar Bendjelloul intervjuade honom i P1 Morgon. Den uppburne författaren slingrade sig så gott han kunde när frågorna blev alltför närgångna. Typiskt nog framhöll akademiledamoten rätten till privatliv, att värna den privata sfären som han också kallade historiens bästa uppfinning.
På frågan om det går att ha ett privatliv i hyperoffentligheten svarade Engdahl att det krävs stora ansträngningar och att det gäller att ”täppa alla läckor”, något han själv korrigerade till det språkligt mer korrekta ”täta läckor”. I detta anser han sig vara något av en expert och nämnde arbetet med att förhindra läckor i Akademien, samt sin tidigare erfarenhet som underrättelseofficer. När frågan om boktiteln Den sista grisen ska besvaras, ja då lyckas Engdahl med konststycket att flytta perspektivet från nutidens diskussion om kulturmän och mansgrisar. Istället börjar han tala om antiken och hur Odysseus män förvandlades av Kirke till grisar.

Även om vi för över ett decennium sedan drev med Horace Engdahls upphöjda image, så hade även jag egentligen ett slags paradoxal respekt för honom. Den blåstes dock bort när jag läste Björn af Kleens intervju med honom i DN den 26 mars. Redan bilden som illustrerade DN-artikeln tangerade på något vis vår satir för femton år sedan. Sedan häpnade jag över Engdahls cyniska och aningslösa intervjusvar och vilket klassförakt han till exempel ger uttryck för beträffande deltagarna i tv-programmet Lyxfällan. Med ens tycker jag att vår satir inte framstår som så överdriven ändå. Tiden och Horace tycks ha hunnit ikapp den.


Konststad Göteborg.

$
0
0
Jag bidrog till artikelserien i GP om Göteborgs som konststad.

Jag växte upp under proggens tid och som ung präglades jag av punkrörelsen. Även om de båda ungdomsrörelserna då framstod som varandras motsats ser jag idag fler likheter än olikheter. I dessa subkulturer fanns det en misstänksamhet mot auktoriteter och myndigheter, något jag hyser än idag. Punken var på många sätt mer desillusionerad och individualistisk än proggen men gör-det- själv-inställningen var en gemensam nämnare. Den inställningen skapade ett slags kollektivt självförtroende som resulterade i kulturella uttryck som än i dag uppskattas för sin originalitet.
När jag som 23-åring 1982 flyttade från Malmö till Göteborg för att gå på konstskola visste jag ingenting om min blivande nya hemstads kulturscen. Då, på 80-talet, visades ingenting på Konstmuseet eller Konsthallen av det jag som ung konststuderande upplevde som kreativt och inspirerande; Björnligan, Loke, Radium, Ny Scen och Poesifestivalen, Phauss, DS Art och SubBau lyste med sin frånvaro på de stora institutionerna. Men det är faktiskt dessa konstnärsinitiativ som det pratas om idag. Något annat som var tidstypiskt för Göteborg under mina första år där var de otaliga svartklubbar där vi unga rörde oss. Det är den sortens kulturella verksamheter som inspirerat mig. Själv bidrog jag också till det utbud av små publikationer och fanzines som fanns under 80-talet.
Jag tycker oftast att det personliga, udda och sällan sedda eller hörda är det intressanta. Jag tror att varje stad eller plats har sin egen speciella särart, och att något går förlorat genom att kopiera andra städers kulturkoncept. Kanske gör globaliseringen i kombination med digitaliseringen av vardagen att det uppstår misstro mot uttryck som inte redan finns representerade på global nivå?  Det lokala framstår kanske som främmande för konsthallschefen från den svenska provinsen och den internationella elitens smak blir istället vägledande.
Lia Ghilardi som är en internationell expert på ”Urban cultural planning” anser att flertalet västerländska städer i sin tävlan med varandra om att vara den mest attraktiva platsen ofta missar väsentligheterna. Ironin är att flertalet städer profilerar sig med hjälp av attribut som antingen är inlånade på ett schablonmässigt vis (”Fantomen på Operan” som kulturellt prestigeprojekt) eller direkt falskt (”en genuin kulturstad av traditionellt snitt”) när det i själva verket är subkulturer och minoritetsgrupper som skapar stadens dynamik. En stad blir attraktiv och intressant genom att vara unik snarare än genom att försöka likna alla andra storstäder så mycket som möjligt. En berest turist vill väl inte mötas av samma uttryck på alla resmål vart resan än går?

Jag har många gånger stött på attityder inom kulturlivet som fått mig att fundera på min egen roll. Jag kan bli förvånad över den överlägsna attityden hos en del chefer, intendenter och andra förmenta konstexperter. Vem är konsten till för? Egentligen? Jag tänker mig att den generella ovissheten kring vad konst egentligen är, eller vad den finns till för, skapar en osäkerhet som drar till sig människor som utnyttjar detta för sin egna karriär. De använder härskartekniker som gör att konstnärer sällan vågar hävda sin rätt till en plats i offentligheten. För mig var det nyfikenhet och entusiasm som blev mina främsta ledstjärnor in i konstens värld. Jag blir därför sorgsen över att det finns chefer som inte uppvisar samma öppenhet. Jag tycker nämligen att det är viktigt att utgå från ett öppet konstbegrepp.  Varje gång jag själv har fått chansen att sätta samman en utställning i rollen som curator har jag gjort allt för att i n t e använda mig av det slags hierarkiska maktspråk som tyvärr dominerar offentlig konstverksamhet idag.

Sverige är inget land där kulturområdet är särskilt prioriterat. Jag misstänker att det där kan bero på en allmän rädsla för det som är annorlunda. Men jag tror att ett hälsosamt samhälle måste ge plats för mångfald i kulturellt avseende. Jag är medveten om att det låter som en utopi, men jag tror likväl att det lokalt producerade och "närodlade"är så mycket mer värt i det här sammanhanget än de varor, artefakter, som starka globala och multinationella marknadskrafter vill få oss att trakta efter. 
Vi kan kanske ge konsten och kulturen en ny roll och varför inte då se den som en slags friskvård? I ett hårdnande samhällsklimat med allt större ekonomiska klyftor och minskad välfärd ökar ensamheten, utslagningen och utanförskapet. Kulturen handlar när den fungerar som bäst om att bringa människor samman, bortom marknadens och arbetsplatsernas krav.
Jag tror alltså på tanken om närodlat när det gäller kultur, vilket innebär att göda och uppmuntra den lokala scenen för att få den att växa. Med stöd, i form av utställningar och uppskattning, får en konstnär möjlighet att utvecklas och med självförtroende kommer konstens idag snäva domän att vidgas och bli mer inkluderande. Varje år utbildas det nya konstnärer i Sverige och vi är många äldre som fortsätter kämpa. Men många av oss har blivit närmast osynliggjorda i offentligheten. Alltför få får chansen att visa vad de verkligen har att erbjuda.
Jag tycker inte konstens villkor är bra i dagens Göteborg. Men jag tycker tyvärr att det ser likadant ut på andra ställen i Sverige. Göteborg är en stad som är rik på verksamma konstnärer. Det vore onekligen spännande om stadens biennal gjordes om till en manifestation av det lokala konstlivet. Den lokala konsthallen och konstmuseet finns ju egentligen främst till för de medborgare som bor och verkar i staden med omnejd.
Jag skulle önska är att institutionerna hade mod att stötta det lokala konstlivet. Att inte ge lokala konstnärer fler möjligheter att ställa ut är egentligen en form av maktmissbruk. Om man från institutionellt håll regelbundet visade lokal konst skulle publiken komma till utställningarna och det kulturella engagemanget skulle växa. Vi måste lyfta ner konsten från den självutnämnda internationella elitens inhägnade domän av privata nätverk. I stället ska vi tillsammans göra konsten till en återkommande beståndsdel i våra dagliga liv.



TV-personligheten Tony Wilson gjorde t ex så i Manchester i slutet av 70talet; han startade Factory Records, slutade kolla hur de gjorde i London och uppmuntrade istället lokala artister. Helt efter modellen näroldat.

Gör-det-själv eller dö!

$
0
0
Apropå postpunk så ligger här en sida med bulemiskt mycket bra musik att ladda ner:

Och här ett klipp jag lyssnade på denna morgon:

Simon Reynolds:
"Punk in post-punk was absolutely crucial. Firstly, because of the initial burst of self-belief and will-to-power that punk gave people and that convinced them they really could create their own music. But also because of a darker edge, an impulse towards extremes. In fact, one of the things that drove post-punk was a feeling that punk, as music, wasn't extreme enough."


”If punk was a destructive response to boredom, you could say that post-punk was a constructive : it was literally about making up a whole bunch of reasons to be exited, a mesh of fevered activity and discussion that made the world seem more interesting and life seem more urgent”.

Vi hade tråkigt på den tiden. Lätt att glömma eller ens förstå idag. Reynolds säger "Boredom is a great motivator".

Snabbintervju.

Böcker och affischer.

$
0
0
Böcker och affischer som kan beställas genom mig:
Utställningskatalog till "Tänd mörkret" inkl cd-skiva med svensk postpunk, 250 Kr plus porto.

Utställningsaffisch till "Tänd mörkret", 450 kr plus porto. Finns även utan text nertill på affischen.

Utställningskatalog till "Overground/Världsutställningen 1993", 500 kr plus porto.

Utställningskatalog till "Konst är dyrbarare än korv" plus cd med Gateway Band 250 kr plus porto.

Monografin över Ulf Rahmberg "Lustarnas trädgård och civilisationens nedräkning" 350 kr plus porto.

Min egen bok "Tryck" 150 kr plus porto.

"Kandy Killls", samlarkort av mig och Clemens Altgård 1996 350 kr plus porto.

"Monster", samlarkort av mig och Clemens Altgård 1991 350 kr plus porto.

"Monster", samlarkort av mig och Clemens Altgård 1999 450 kr plus porto.

Utställningsaffisch av Sture Johannesson till utställningen "Hjärtat sitter till vänster" 450 kr plus porto.

Utställningsaffisch av Lars Hejll till utställningen "Malmö brinner" 250 kr plus porto.


The Vietnam War.

$
0
0
Jag ser TV-serien ”The Vietnam War” som är en knäckande bra dokumentation i tio delar om det krig som präglade hela min uppväxt. Med först en och sedan två kanaler var TVs genomslagskraft på den tiden stor och det var ett krig som klev rätt in i hemmen. Det kriget väckte sådan avsky att även ”vanliga” människor, undrade vad USA hade i Vietnam att göra. Trots USAs kommunistskräck och ambition att agera storebror blev kriget något som enade många och bidrog till en allt mer växande vänstervåg i väst. 

Jag har sett enormt mycket konst och kultur som varit en direkt reaktion mot det kriget. Det är hemskt att krig kan ge så många kreativa människor inspiration att göra riktigt bra konst men det är också talande för hur centralt och hur starka reaktionerna var. Och det är kanske skillnaden på då och nu? Det finns mycket idag som skulle kunna ena oss mot kapitalism och förtryck men sällan något som är så entydigt och grafiskt som Vietnamkriget. Jag såg en utställning med Gerhard Nordströms Vietnammålningar någon gång tidigt 70tal på biblioteket i Folkets hus vid Nobeltorget. Hans serie om Vietnam turnerade runt på biblioteken i Malmö och var uppställde enligt ett skärmsystem; bilder på kärnfamiljen ute på picknick med blodiga kroppar hängandes i träden. Det gjorde intryck. Eller hur min teckningslärarinna på högstadiet sytt sig en handväska av Vietnamflaggor. 
När vi gjorde utställningen ”Hjärtat sitter till vänster” och var hemma hos konstnären Gunnar Thorén hade han fortfarande uppe Aftonbladets löpsedel om Saigons kapitulation på väggen i sin ateljé.








Barn av vår tid.

$
0
0
Jag såg dokumentären Barn av vår tid (http://webb-tv.nu/barn-av-var-tid-svt-play/) och jag läser Peter Bryngelssons bok Dagarnas skum om musikgruppen Ragnarök. Och jag kan inte låta bli att jämföra dem. Båda belyser ett kulturpolitiskt 70tal men ur helt olika perspektiv. När jag ser dokumentären på SVT blir jag besviken över hur tråkigt allt verkar och hur lite det handlade om musikaliska visioner och jag undrar hur mycket roligare musikrörelsen hade varit utan en människa som Tommy Rander. Mycket roligare kommer jag fram till. Det dom kritiserade den kommersiella musikscenen för, att behandla musiken som en vara som man köper och säljer, det gör de själva för Tommy Rander pratar mest om försäljningssiffror. Jag gillade Nynningens platta med Majakovskijtexter, För full hals, men annars tyckte jag den textbaserade proggen var väldigt tråkig. Upppvuxen som jag är i Malmö under samma tid var det omöjligt att undvika Hoola Bandoola Band. Men jag tyckte Thomas Wiehe, Avgrunden och Lotus var fräckare att lyssna på. Förutom att jag såg dessa band på Folkfesterna så var jag ofta publik på radioprogrammet Onsdag med Ungdomsredaktionen med programledaren Bengt Grafström som sändes live i Malmö. Jag såg alla de band jag nämnt där och många fler. Minns av just Ragnarök gjorde ett starkt intryck.
Bryngelssons bok om gruppen är helt underbar och verkligt underhållande läsning. Äntligen beskrivs denna tid ur ett småstadsperspektiv och det gör berättandet mindre slentrianmässigt och mer målande för han skriver om andra saker än de vi redan känner till. Istället för "almstriden" och Hagahuset får vi läsa om hur knarket kom till Kalmar eller den lokala storheten Black Bumbles. Bryngelsson beskriver småstadens längtan efter stimulans; hur "Varje liten impuls kunde i denna upplevelsemässiga ödemark skapa en tsunami av löften". Jag tänker åter igen på hur mycket större Sverige var förr. Peter Bryngelsson skriver om turnerande på mindre landsvägar genom småstäder som fortfarande hade stadshotell och hur utelämnade de var till telefonkiosker och bensinmackar med tillhörande bilmek. Utan mobiltelefoner och gps som vi har nu var man mer beroende av andra. Han skriver om hur det var att lära sig spela gitarr när han själv var ung och jämför med idag. Att det var svårare då att hitta genvägar som Youtube-skolor och säger samtidigt att teknisk skicklighet blir tråkigt om det överskuggar en personlig röst så att säga. Det samma gäller konst tänker jag.

Ny bok och ny utställning.

$
0
0

Male Hysteria!

Ystad Konstmuseum

2 dec – 28 januari
3:e vån

Av en slump sammanfaller min utställning med kampanjen #metoo och #iHave och det kommer säkert att påverka läsningen av verken. Jag har försökt vara ärlig i min konst sedan första början men man vill nog ändå gärna framstå som en schysst kille. Jag gör mig beredd att ta en del smällar. Utställningen öppnar i Ystad och går sedan vidare till Konsthallen Trollhättan.

Här min egen text om utställningen:

Under en del år på 80- och 90-talet sysslade jag med en slags bakvänd alkemi; jag ville göra skit av guld. Konsten måste plockas ner och jag skulle undersöka de riktigt mörka sidorna av det mänskliga psyket. Jag ville inte vara en väluppfostrad konstnär som gjorde konst för borgerligheten; det var baksidorna som borde visas upp i finrummen, allt som gömdes undan måste fram! Slut på förljugenheten! 

Jag kanske trodde att jag gjorde upp med en traditionell konstnärsroll, men på många sätt var jag ännu en romantisk konstnär som tog på mig rollen av en slags sanningsägare, en som vågade se det obekväma i ögonen.
Idag förstår jag att mycket av mitt agerande då handlade om att finna en egen plats där så många andra verkat före mig. Jag var också arg och ledsen och idag kan jag lättare se varför.

Jag växte upp med en mamma som var upptagen av sig själv och en pappa som inte ville ha oss. Där fanns ingen vuxen att gå till så jag hittade på min egen värld, där jag fick bestämma. Pojkrummet blev min frizon.
Utan fungerande manlig förebild har jag ändå haft huvudet fullt av ”manliga” fantasier. Fantasier om kvinnor och om styrka, explosioner och förstörelse. Var kom de fantasierna ifrån? 

Om man skulle karikera manligheten med stort "M" så skulle den kunna gestaltas som en man vilken insjuknat i styrka. Någon som krampar i sin tillkämpade hårdhet på grund av rädsla för sin möjliga mjukhet. De olika manifestationerna av manlighet skulle onekligen kunna kallas hysteriska. Även om män saknar livmoder. Det är lätt att se en grupp män och tänka: ”Spänn av!”. Som en manlig amerikansk actionhjälte från Hollywood är den sfär där manlighet odlas ofta helt galet överdriven. Den framstår som kontrollerande, paranoid, skamlöst övergreppande, ilsken och maktgalen. Det är en manlighet som föraktar sin egen svaghet och hyser rädsla för att tappa kontrollen. Den drivs av aggressivitet och begär efter framgång.

All konst är självporträtt säger de. I ”Male Hysteria” (titel lånad från ett grafiskt blad av Annika von Hausswolff) har jag återbesökt äldre verk och realiserat en del som aldrig blev gjorda. Jag har arbetat om ytterligare andra verk och vissa fall gjort helt nya versioner. I den här utställningen har jag varit min egen kurator och upptäckt att jag idag kan jag se på det jag tidigare gjort med helt andra ögon än då gjordes. 

Välkommen till min baksida!

Ola Åstrand

I boken ”The Lonely City” skriver författaren Olivia Laing:

”Att göra konst – eller sådant som liknar konst – är ett sätt för människor att uttrycka sitt behov av, eller sin rädsla för, mänsklig kontakt. Människor tillverkar objekt för att hantera sin skam, sin sorg. Att göra konst är ett sätt för människor att klä av, plocka isär sig själva, att kartlägga sina ärr, och att göra konst är ett sätt för människor att stå emot förtryck, att skapa ett utrymme där de kan röra sig fritt. Konsten behöver inte ha någon reparerande funktion, lika lite som den har någon plikt att vara vacker eller moralisk.”

Boken Tillsammans öppnar vi samhällets ångesthål med text av Andréas Hagström och formgivning av Andreas Doré är inte kopplad till Male Hysteria!. Den är istället kopplad till en utställning i Vänersborg senare i vår som kommer ha samma namn. Boken innehåller nya verk, sådant jag gjort efter min förra bok Tryck, och är utgiven nu hösten 2017 på förlaget Half Failure/Half Success Company. Min bok Tryckär däremot kopplad till utställningen Male Hysteria!. Blev lite snårigt detta kanske.


Radiomöbel.

$
0
0
Jag såg gruppen Radiomöbel live i Lunds stadspark våren 75. Efter spelningen köpte vi deras skiva Tramseböx som de själva gett ut för att vi älskade låten Vi hatar stenar. Deras musik var en märklig mix av punk och symfonirock.


Vi tog med den låten på den samlings-cd som medföljde katalogen till utställningen Tänd mörkret för nästan tio år sedan. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tänd_mörkret#Utst.C3.A4llningskatalog_.2B_CD

Ibland känns det som alla de skivor jag upptäckte mellan 15-18 år är de jag fortfarande lyssnar på. Som t ex Anna Själv Tredje. Idag har jag dock sålt all min vinyl, den cd-r skiva jag har med gruppens enda album Tussilago Fanfara fick jag av Gasleben själv.

Ny bok.

$
0
0

Tillsammans öppnar vi samhällets ångesthål med text av Andréas Hagström och formgivning av Andreas Doré är kopplad till en utställning i Vänersborg senare i vår som kommer ha samma namn. Boken innehåller nya verk, sådant jag gjort efter min förra bok Tryck, och är utgiven nu hösten 2017 på förlaget Half Failure/Half Success Company.


Clemens Altgård Skånska Dagbladet tisdag 5 april 2016.

$
0
0

Det är nu femton år sedan jag och min återkommande samarbetspartner konstnären Ola Åstrand gjorde ett satiriskt konstprojekt betitlat Monster. I ett slags medvetet respektlös och karnevalisk anda försökte vi spegla samtidens besatthet av kändisar. Vi la oss vinn om att inte vara övertydliga, men några personer var lätta att känna igen.
Däribland Horace Engdahl som avbildades med Kalle Anka-kropp mot en bakgrund där akademiens stolta valspråk bytts ut mot frasen ”Walt Disney’s Den Goda Smaken”. Jag skrev dessutom en skäligen enkel nidvers som lät ”smaken” rimma på ”kloaken”. Visst överdrev vi satiren genom att undvika all elegans, i just det här fallet. 

För fem år sedan
skrev jag i en krönika om Författaren som kändis, en bok av litteraturforskarna Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson. Den utgör ett försök till analys av hur författarskap kan leda till kändisskap i den rådande celebritets-kulturen. De har även ägnat
forskarmöda åt ”Fenomenet Björn Ranelid” i en studie där de undersöker Ranelids iscensättning
av sitt ego i offentligheten. Intressant nog framhåller duon i Författaren som kändis också Horace Engdahls stora tv- och mediebegåvning. Det intressanta där är hur den konservative elitisten blir Horace med svenska folket och ändå bibehåller sin självbild som ”underjordisk intellektuell”.

Förra veckan blev Horace Engdahl hårt pressad i radiostudion när Johar Bendjelloul intervjuade honom i P1 Morgon. Den uppburne författaren slingrade sig så gott han kunde när frågorna blev alltför närgångna. Typiskt nog framhöll akademiledamoten rätten till privatliv, att värna den privata sfären som han också kallade historiens bästa uppfinning.
På frågan om det går att ha ett privatliv i hyperoffentligheten svarade Engdahl att det krävs stora ansträngningar och att det gäller att ”täppa alla läckor”, något han själv korrigerade till det språkligt mer korrekta ”täta läckor”. I detta anser han sig vara något av en expert och nämnde arbetet med att förhindra läckor i Akademien, samt sin tidigare erfarenhet som underrättelseofficer. När frågan om boktiteln Den sista grisen ska besvaras, ja då lyckas Engdahl med konststycket att flytta perspektivet från nutidens diskussion om kulturmän och mansgrisar. Istället börjar han tala om antiken och hur Odysseus män förvandlades av Kirke till grisar.

Även om vi för över ett decennium sedan drev med Horace Engdahls upphöjda image, så hade även jag egentligen ett slags paradoxal respekt för honom. Den blåstes dock bort när jag läste Björn af Kleens intervju med honom i DN den 26 mars. Redan bilden som illustrerade DN-artikeln tangerade på något vis vår satir för femton år sedan. Sedan häpnade jag över Engdahls cyniska och aningslösa intervjusvar och vilket klassförakt han till exempel ger uttryck för beträffande deltagarna i tv-programmet Lyxfällan. Med ens tycker jag att vår satir inte framstår som så överdriven ändå. Tiden och Horace tycks ha hunnit ikapp den.


Löpsedlar, ICA, Caroli City, Malmö 1993.

$
0
0

1993 kuraterade Åsa Nacking, Mats Stjernstedt, Peo Persson, Ulrika Levén, Magnus Wallin och David Krantz en utställning med konstnärer från Malmö och Göteborg i en ICA-butik i Malmö i Caroli City. Jag valde att göra falska löpsedlar som jag tilläts blanda med de riktiga vid kassorna. Det var ingen som märkte någon skillnad.
Jag gjorde dem på xerox-kopiator på löpsedelspapper som jag fått köpa av Göteborgspostens tryckeri. Jag tyckte det var ett sexitiotalistiskt och roligt grepp. Min återfunna vurm för det årtiondet hade just vaknat.

Samma storlek som vanliga löpsedlar. Upplaga på ca 10 ex av varje tryck. Signerade på baksidan.














Österlen 360°

$
0
0
Mette Wides och mitt bidrag till sommarens "paradis"-tema i tidskriften Österlen 360°.



Profilbilden på vår gemensamma Facebooksida, har skapat obehag hos en del människor. Bilden av våra dubbelexponerade blundande ansikten upplevs som skrämmande och ”weird” . För vem är det egentligen de tilltalar och vem svarar i floden av kommentarer och meddelanden, när vi är två? 
Utställningen ”Ett sår känner igen ett annat” av konstnären Ola Åstrand, handlade bl a om hur två ganska skadeskjutna, tilltufsade människor fann varandra, bland miljoner andra. Två medelålders livskrisande konstnärer i varsin ände av landet. Två människor med liknande skador, kände igen sig i och drogs till varandra i en attraktion, som inte gick att stå emot. Två ensamma individer kastade sig huvudlöst in i varandra och sammansmälte till en, överlämnade sig i en symbiotisk fusion, i vilken de trodde sig finna lugn och trygghet, då det egna jaget upplösts och förenats med den andres. Som i en orgasm där självmedvetande och kontroll släpps för ett kort utomkroppsligt ögonblick i ett enda stort NU.
I verket ”Sex och Död” visas ”släppet” eller kapitulationen, ögonblicket då liv alstras eller upphör, som kanske är ett och samma i ett flytande tillstånd, en ursoppa av känslomässig kompost.  Anima och Animus, förenade som andedräkt och atmosfär, en flämtande, livshungrig munöppning eller ett anus, där den döda luften slutligen släpps ut. I Mette Wides målningar, ejakuleras färgen ut, pulserar och flödar,  och bilderna uppstår genom dominans och underkastelse av kaoskrafter. Sex och död får här en mer upplöst form. 
Längtan att symbiotiskt växa samman, driven av rädsla, ger villigheten att släppa taget om de egna konturerna och bli siamesiskt amorf. Byta JAG mot VI, i kärlekens namn. Lockelsen att återvända till moderlivet och det vegetativa tillståndet där, i den dunkelt blodröda grottan, på vars väggar av hinnor och ådernät, det verkliga livets skuggor inte når. Det viktlösa svävandet, under ett rytmiskt bultande hjärta. I detta rymdäventyr finns ingen hunger, ingen köld, inga krav och ingen ensamhet, bara ett villkorslöst, mjukt inbäddat varande och stilla växande.
Som två vuxna spädbarn får vi nu lära oss att kärlek betyder åtskillnad. Vår längtan efter upplösning och total sammanblandning är destruktiv och inte frisk. Den är inte alls kärlek, som vi trodde. Och att passion betyder lidande, har vi fått erfara.
Vår högst privata och alldeles unika kärlekshistoria är typisk och allmänmänsklig, redan så många gånger avhandlad och skildrad, inte det minsta märkvärdig eller särskild. Men för oss…för dig och mig, är den faktiskt århundradets kärleksaga, en ”once in a lifetime experience” och nålen i höstacken, som ska laga våra trasiga hjärtan, är funnen. Du fanns. Mitt sår kände igen ditt. 
Går det nu att läkas tillsammans, eller rivs dessa sår upp gång på gång genom friktionen i mötet? 
Våra slutna ögonlock… kan en blind leda en blind? Kan vi bli hela var och en för sig, tillsammans? Vem är jag utan dig?
Finns det en linje mellan kärlek och hat, då är den linjen tunn, som en dödande knivsegg. När rädslan att förlora övergår i behovet att äga, då blir den öppna famnen ett strypgrepp som förmörkar livet och allt blir bara svart och sjukt. Alla de miljoner människor som inte alls syntes då, träder plötsligt fram som högpotenta rivaler. De lurar bland andra avatarer i de asociala maskeraderna. Naket och fult och sårigt syns inte här. De lystna lockropen, sirenernas förtrollande sång i komprimerat MP3 format, betvingar oss att lämna den gamla världen, för den håller helt enkelt inte måttet längre.
Varför hålla fast vid en använd partner eller mobiltelefon, när det finns så många nya, fräscha med fler funktioner och färdigheter? Den utbytte står sedan där ensam i det egna förfallet. Den dagliga reflexionen i toaspegeln påminner om att det är i den stora komposten vi alla en dag kommer att hamna. 
Varför är det så hotfullt att visa upp sin persona som en dubbelexponerad, tvekönad MetteOla profil? Kanske är vi alla ändå bara en och samma, insnärjda och sammankopplade likt svampar i eterkroppens sjudande blodomlopp. 
En enda stor Organism, ur en enda stor BigBangOrgasm, mot ett enda stort apokalyptiskt BigCrunchSlut.
Och så börjar det åter…

Mette Wide och Ola Åstrand 2016

Helsingborgs Dagblad 2004.

Overground 1993.

$
0
0
Jag har haft flera olika jobb på Göteborgs Konstmuseum. Från att städa toaletterna och jobba som tekniker till att kuratera utställningar och ställa ut själv. I början av 90talet föreslog jag för Folke Edwards, som var chef då, att visa olika program med konstvideos. Det var så vi fick kontakt med honom och det ledde till utställningen Overground. Initiativet kom från mig, Cecilia Parsberg och Erik Pauser. Sedan fylldes utställningen på med namn, ungefär som när vänner väljer vänner. Någon curator i egentlig mening fanns inte.
Det var en rolig utställning där allt flöt på som av sig själv och en folktät vernissagefest som hölls på baksidan av konsthallen.

På ett ställe på nätet hittar jag detta:
"Overground vill befria konsten från teoretiska abstraktioner och återerövra den provokativa och anarkistiska energi som försvann med 60-talets "underground"." 
Säkert något vi själva kokat ihop.

Stefan Karlsson fick idén att låta Frälsningsarméns blåsorkester spela denna låt på trappan utanför konsthallen innan vernissagetalet: http://www.youtube.com/watch?v=9RP7ix3ML_g

Efter Edwards tal, som också hölls på trappan, släpptes en stor mängd ballonger med lappar som uppmanade de som eventuellt hittade ballongerna att skriva till oss. I gengäld skulle de belönas med en present. Presenterna bestod av barnsliga saker som färgkritor och ritblock. Jag försökte övertala Edvards att hålla sitt inledningstal efter att först inandas heliumgas från ballongerna, men det ville han inte. Som många vet får man en ljusare "Kalle Anka"-röst om man andas in ballong-gasen, och det skulle underminera Edvards auktoritet tänkte jag.

Gänget kring utställningen Overground. Taget på baksidan av Göteborgs Konsthall. Naturligtvis hade den enda med kamera bara ett kort kvar. Som blev suddigt.
Från vänster: Henrik Håkansson med keps, två okända, Ingela Bohm och Leif Elggren, Lena Boëthius och Stefan Karlsson, Kent Tankred, Andrew Mckenzie, Cecilia Parsberg, Micki Hausswolff, Virgil Dejarv, Johan Zetterquist, Mats Olsson, Erik Pauser, tre som jag inte kommer på namnet på. Sittande: Tony Skate, jag, barn, Annika Hausswollf, Lotta Antonsson och Stefan Linderoth.

Overground - Världsutställningen 1993, 4 sept - 17 okt
Overground var en samlingsutställning initierad av konstnärerna Ola Åstrand, Erik Pauser och Cecilia Parsberg. Utställningens titel refererade till utställningen Underground som visades på Lunds Konsthall 1968 och som skapade rabalder på grund av Sture Johanessons affisch med en haschrökande kvinna.

Intendent Carl-Erik Hammarén hade också blivit tillfrågad om Underground skulle visas på Göteborgs Konsthall vilket han förhöll sig positiv till. Men konsthallens styrelse röstade emot honom på grund av händelserna i Lund och hindrade på så vis att utställningen kom till Göteborg.

Overground anno 1993 skapade också upprörda känslor, men nu var det personalen och en fråga om arbetsmiljön som stod i fokus. Orsaken var verket Restingplace/Fountain for Genghis Khan som bland annat bestod av en stor pool där råolja pumpades runt. Konstverket var skapat av konstnärsduon Phauss, bestående av Erik Pauser och Michael von Hausswolff. Konsthallen var tvungen att stängas och oljan pumpas bort innan utställningen kunde återöppnas.

En annan gemensam nämnare med utställningen Underground var Folke Edwards som var chef i Lund 1968 och även över Göteborgs Konsthall 1993.

Deltagande konstnärer var:
Annika von Hausswolff, Stefan Karlsson, Leif Elggren, Henrik Håkansson, Lotta Antonsson, Mats Olsson, The Hafler Trio (Andrew McKenzie), Cecilia Parsberg, Phauss (Erik Pauser & Michael von Hauswolff) och Ola Åstrand.

Henrik Rylander, okänd, Micki Hausswolff, Stefan Karlsson, Leif Elggren, Henrik Håkansson, Kent Tankred, Hafler Trio/Andrew Mckenzie.

Lotta Antonsson, Micki Hausswolff, barn, Henrik, jag.

Frälsningsarméns blåsorkester.

Katalogen till utställningen.
Jag gjorde loggan, Thomas Johansson tog bilden när vi släppte en massa ballonger i Slottskogen.
Jag har några kataloger kvar i en låda.

Här några recensioner:





Mitt eget bidrag till utställningen:

Fyra silk screen-tryck som tapetserades upp direkt på konsthallens väggar och en militärsäng som ett skelett av en manlig krigsmentalitet. Det stora trycket var naturligtvis en hälsning till Öyvind Fahlström och gjordes genom att jag klippte sönder egna tuschteckningar. De uppumpade männen som trycker i sig proteiner och texten på väggen blir snarast en uppmaning att gå på toaletten. Verket, och mitt kompleterande bidrag i katalogen, var en nidbild av en machokultur och ett överlevnadstänkande som jag upplevde som totalt utbränt och endimensionellt.

Andra collage och teckningar jag gjorde i samband med denna utställning:






I samband med utställningen delades detta vykort ut:

Tre nya bildserier på Galleri Thomassen.

$
0
0
GALLERI THOMASSEN
VÄLKOMMEN TILL EN PRESENTATION AV KONSTNÄREN OLA ÅSTRANDS NYA BILDSERIER

Torsdag 17 november kl. 18.00 -19.00



ola Åstrand presenterar sina nya serier linoleumtryck ResenärerKraftverk och Vapen och berättar om sitt konstnärskap. 



Ola Åstrands arbeten är tydligt förankrade i vår samtid och pekar ofta med en svart humor på olika samhällsfenomen. I sin nya serie Resenärer fångar Åstrand på sitt karaktäristiska vis ensamma människor, endast med sitt bagage, på väg någonstans oklart vart,. 

Ola Åstrand (1959) är konstnär och curator, utbildad på Konsthögskolan Valand 1986-91. Han bor och arbetar i Tomelilla. Separatutställningar i urval: Vit limousin, Göteborgs Konsthall 2005, Nederbörd, Nordin Gallery 2009, Enfant Terrible, Alingsås konsthall 2010, Rastgård, Malmö Museum 2011, Ett sår känner igen ett annat, Galleri Thomassen 2013, Harry Haller i Liberty City, Galleri 21 2015. 2015 curaterade han utställningen Varning för känsliga människor på Varbergs konsthall och Ystad museum. Åstrands arbeten finns representerade på bland annat Moderna Museet, Malmö museum, Uppsala Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum m.fl.



Teckningar från tidigt 80tal.

$
0
0
Gick igenom gamla lådor och hittade mängder med gamla teckningar. Här några.













Min vän Christian Cavallin skickade mig lite gamla grejer som kom med posten idag. Jag gillar paket, som kommer med posten i brevlådan. Här:











 Alkohol tog upp mycket tid. Idag har jag fem år utan självmedicinering.
Denna docka hittade jag på någonstans och hängde i mitt kök. Påminde mig en hel del om Klas Katt.

Caligula pekar ut just mig!

Jag har mängder med krokiteckningar fast jag redan slängt mycket.

 



Viewing all 375 articles
Browse latest View live